Please reload

Последни Новини

Десет стъпки за развитие на правилни хранителни навици във вашите деца

February 10, 2018

1/6
Please reload

Избрани Постове

Дигитални Деца - как да се убедим, че децата ни сърфират безопасно?

January 26, 2018

За днешните деца е невъзможно да си представят ония времена, когато интернет не съществуваше и когато не беше възможно да се свързваш и да комуникираш с целия свят. Не така стоят нещата към настоящия момент.

 Когато сърфират в интернет, днешните деца се чувстват съвсем естествено. Те го приемат като неделима част от живота си и вероятно са с много по- добри технически умения отколкото голяма част от самите техни родители.  Проблемът е, че в интернет има неща, които са твърде брутални и вулгарни и които децата  не бива да срещат. Това са сайтове, насърчаващи насилието,  сайтове изпълнени с омраза, порнографски сайтове, които популяризират изкривена представа за човешката сексуалност и много други. Проблемът е, че трудно може да се контролира всеки момент, когато децата сърфират в мрежата. И точно там идва мястото на софтуера за родителски контрол, с възможност за филтриране на нежелано съдържание, ограничаване на времето на екрана и в някои случаи наблюдение на социалните медийни взаимодействия.

Важно е да се знае, че тези приложения не могат да заместят добрата комуникация. Ако не искате децата ви да посещават определени видове сайтове, говорете с тях за вашите притеснения. И отделете време, за да убедите по-големите деца, че ще уважавате неприкосновеността на личния им живот, докато наблюдавате онлайн действията им. В противен случай можете да сте сигурни, че ще намерят начини да избегнат дори и най-сложната система за контрол и сигурност.

Основи на родителския контрол

 

Тази дейност може да протече поне в две направления:
Повечето инструменти за родителски контрол включват филтриране на съдържание - възможността за блокиране на достъпа до уебсайтове, отговарящи на нежелани категории като порно, насилие и омраза,религиозни секти и други. Този тип филтриране наистина работи, само ако е независим от браузъра, а пълното покритие изисква филтриране на защитен (HTTPS) трафик. Без филтриране по HTTPS умният тийнейджър би могъл да заобиколи системата, използвайки защитен анонимни уеб сайт, като MegaProxy или Hide My Ass.
Програмирането на достъпа е друга много често срещана практика. Някои приложения позволяват на родителите да задават седмичен график за достъп до интернет, а някои от тях да използват контролен компютър като цяло. Така или иначе, ежедневното или седмичното ограничение за използването на Интернет може да бъде удобно.


Устройства, устройства, устройства

Отминали са дните, когато само една родителска програма за контрол на Singular Family PC е достатъчна. Модерните деца използват всички видове устройства, свързани с интернет, а модерните системи за родителски контрол трябва да се справят.

Преди да изберете конкретна помощна програма за родителски контрол, ще трябва да се уверите, че тя поддържа всички типове устройства, намиращи се във вашето домакинство. Трябва да знаете, че поддръжката на Mac OS, Android и iOS варира. Проверете също така, че всички ограничения върху броя на детските профили или устройства няма да бъдат проблем. И ако вашите деца са твърде мобилни, направете си списък с мобилни приложения за родителски контрол.

Ако инсталирането на покритие за родителски контрол, във всяко от устройствата на вашето семейство, изглежда твърде трудно, помислете за цялостно решение в мрежата. Тези системи /за сигурност/ извършват филтриране на съдържанието на ниво маршрутизатор, така че вашите настройки засягат всяко устройство в мрежата. Естествено, нямате да имате същото фино ниво на контрол и подробен мониторинг, който получавате с местния агент на всяко устройство, но това не  винаги  е така просто!

 

Проследяване на социалните медии

      Тъй като децата стават по-големи, в един момент, филтрирането на съдържанието може да започне да изглежда безсмислено. Например, вие им позволявате да гледат "Игра на тронове", нали? В един момент започвате да се притеснявате повече за взаимодействието им с широкия свят. Разбира се, ако приятелите им идват да играят Street Fighter V $ 19.99 на Amazon или Guilty Gear Xrd лично, можете да ги срещнете поне. Но какво да кажем за приятели в социалните медии? Кои са те, наистина, и какво обсъждат с тях вашите деца?

      Тук идва  моментът, в  който се проследяват социалните медийни тракери. Обикновено имате възможност да ограничите изгледа им до публикации и взаимодействия, които съдържат думи или фрази, които биха могли да означават нещо неподходящо. Също така, ако наистина искате, можете да проявите настойчивост и да видите всичко.
      В повечето случаи инсталирането на механизми за проследяване на социални медии изисква да знаете идентификационните данни за вход на детето си или да го убедите само да се регистрира и да инсталира приложението на тракера. Деактивирането на този вид събиране на данни е твърде бързо за него, така че тук, повече от всякога, трябва да постигнете взаимно съгласие.


Отдалечено уведомяване и управление

      При повечето системи за родителски контрол можете да изберете да получавате известие чрез текст или електронна поща, когато детето ви се опитва да посещава блокиран сайт, или да публикува непозволени неща. Но някои от тези инструменти позволяват на децата дистанционно да изискват отмяна на родителски права, за да отблокират даден сайт или да получат допълнително време онлайн.
      В повечето случаи е добре да управлявате системата си за родителски контрол, като влезете в онлайн конзолата. От нея  можете да промените настройките, да прегледате отчетите за дейността  на децата ви или да прекратите тяхна дейност, която считате за неподходяща. Всички промени, които правите, се разпространяват в устройствата на децата ви, когато се свържат с интернет. 


Разширени функции

      Когато достигнете до високо ниво на компетентност отнасящо се до системите за родителски контрол, тогава ще можете да се възползвате от разширените им функции. Чрез някои от тях ще можете да ограничавате достъпа на децата до определени игри, телевизионни предавания или филми с лоша репутация.  Други ще ви позволявят пък да упражнявате родителски контрол само когато децата разговарят чрез различни системи за незабавни съобщения. Блокирането на конкретни приложения е друга усъвършенствана функция, която дава възможност за безопасно търсене в популярни портали.
 

       Ако искате да знаете повече или да сравните различните софтуери за родителски контрол е най добре да се обърнете към експерт по интернет сигурност. 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Последвайте ни
Please reload

Търсене
Please reload

Архив
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square

Всички права запазени Детски клуб АлБо

Обадете се на:  0878 171944  /   info@albokids.com   /  бул. Христо Ботев 44 , ап. 2, 5800 Плевен

  • Instagram Social Icon
  • w-facebook
  • w-googleplus