Please reload

Последни Новини

Десет стъпки за развитие на правилни хранителни навици във вашите деца

February 10, 2018

1/6
Please reload

Избрани Постове

Oтносно ползата от ранно изучаване на чужди езици

October 27, 2017

 

  До 90-те години на миналия век много често срещано схващане бе, че изучаването на чужд език не бива да се случва в най-ранна детска възраст, поради което доста  родители се въздържаха да насочват  малките си деца към усвояването на втори език, за да не се объркат.Едва в края на 20 век се направиха редица изследвания в тази област, които показаха, всъщност, че това схващане е твърде погрешно. 

 

 В началото различни изследователи публикуваха статии, в които твърдят,че преподаването на детето  на втори език, преди да е научило първия,  би могло да доведе до двоен полулингвизъм; т.е. детето не развива пълноценно владеене на двата езика. Последователите на това схващане считат, че децата не трябва да изучават  втори /чужд/ приблизително до 11/13 годишна възраст  Повечето текущи проучвания, обаче, сочат, че този страх е неоснователен, а изследванията показват, че  никога няма да можем да станем перфектно двуезични, ако започнем да учим  втория език след 10-годишна възраст.

 

  Наистина има много предимства, изучаването на чужд език да започне в най-ранна детска възраст. Да бъдеш двуезичен, докато си свободен  и да бъдеш двуезичен и да владееш втори език не е съвсем същото. Всеки, който е отделил време, за да говори свободно втори език, може да ви каже това. Колкото по-рано започне  изучаването на чуждия език, толкова по- правилно произношение ще има изучаващият го. Това ще доведе до отлични и най-добри резултати. Ако целта ви е детето ви да научи втори език,то добре е да знаете, че ранната възраст е отлична предпоставка мозъкът му научи едновременно двете езикови структури.

 

  Нека да разгледаме някои от промените в развитието, които се появяват в мозъка на бебетата и децата. Тази информация може да бъде полезна и да помогне да се вземат правилни решения относно   изучаването на чужд език в най-ранна детска възраст.. Първия месец - новородените бебета развиват нови синаптични връзки в размер до три милиарда в секунда (Kotulak, 1996). Всичко, което бебето чува, вижда, чувства, опитва като вкус и докосва, се абсорбира от мозъка и се съхранява в паметта му.

 

  В периода от първия до шестия месец  бебетата могат да възпроизвеждат звуци, използвани на всички езици в света. Детето ,обаче, ще се научи да говори, като използва само звуците и думите в своята езикова среда. Ето защо може никога да не успеете да се научите правилно да произнасяте различни думи с определени фонетични особености ако сте започнали да изучавате  чужд език в по- късна възраст.  

 

  В периода от шестия до осмия месец  мозъкът на бебето има около 1000 трилиона синаптични връзки. След тази възраст броят на връзките започва да намалява. Когато детето достигне  10/12 годишна възраст около половината от връзките са загинали, така че средният възрастен има приблизително петстотин трилиона връзки, които гарантират неговият стабилен лингвистико-фонетичен статус. Преди тази възраст мозъкът е бил като гъба. През този период са поставени основите за мислене, език, нагласи, способности и други характеристики. След този етап на развитие, прозорците се затварят; основната архитектура на мозъка е пълна (Kotulak, 1996). Ето защо според този модел (Dryden & Vos, 1997) се счита, че е най-добре да се започне  с изучаването на чужд език не когато детето е на 12/13 години. В тази възраст ученикът би могъл по- лесно да разбере урока, който е свързан с изучаването на граматиката на чуждия език, но голямото дете няма да го научи по-бързо от  бебето или малкото дете. Други учени твърдят, че прозорецът за изучаване на езици се затваря още по-рано, до навършване на 6-та или 7-годишна възраст.

 

 

 

Следователно, най-добрата възраст за изучаване на чужд език, според тези изследвания, е основно от раждането или колкото е възможно по-рано. Пълният отговор на този въпрос все още не е еднозначен, но повечето езиковеди сега са  на мнение, че колкото по- рано започне изучаването на втория  /чужд/ език , толкова по-добре.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Последвайте ни
Please reload

Търсене
Please reload

Архив
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square

Всички права запазени Детски клуб АлБо

Обадете се на:  0878 171944  /   info@albokids.com   /  бул. Христо Ботев 44 , ап. 2, 5800 Плевен

  • Instagram Social Icon
  • w-facebook
  • w-googleplus